Blogger Backgrounds

Friday, September 30, 2011

wake me up when september end




salam..
ari nie dah 30sept and it means esok dh masuk bulan baru
welkem oktober
and also it means that i only left 1 month and 6 days before my big day
counting days...
excited, scared, happy, sad, celaru haru biru, berdebar2 semua ada
fuuuuuuu...
am i ready enough????
tp org kata selagi kita tak menempuhnya smpai bila2 kita tak ready



updates on my wed preparation until 30 sept 2011
kursus kawin - 5&6sept at pantai7
HIV test - -ve
Borang nikah dh amik tp tak isi2 ag
Gambo yg cun 2 keping dah ada
bekas2 hantarn dah siap berenda tgu letak brg n bunga
Bunga2 kertas
For him skang baru ada baju n set purse with belt (beli kt parkson sama2 :p)
Baju nikah dah beli
Baju masa sanding n bertandang dah g tempah
Pelamin?? erm kena wat sendiri..skang baru ada kerusi jea hehe...
erm 2 jea kot

my wedding simple2 jew yet sweet:) ces nak jugak
so takdelh nk beria2 sgt prepare
lgpun tak kerja lagi
soo buat yg mana mampu jek
no bazir2 hokeh

me myself bila entah nk prepare jd isteri yg solehah, yg pandai masak, jg ati suami n mak mertua, jd ibu kepada anak2 yg comel.....huhuhu.... kadang2 bila fikir time wedding we do as perfect, grand, beautiful as we can just for that one day, but we ourselves tak prepare pun untuk jadi isteri yg baik untuk hidup bersama suami sepanjang hayat kita... 


leave behind first about my big day
i have another big day that will happen in late october
which is KONVOKESYEN day
yuhuuuuu finally dpt jugak cik luvia merasa ambik skroll with thousands of people watching
weee excited sgt
date 22october 2011
tp cik luvia g umah akak dulu on 13/10 nie sbb kn g ambik jubah on 15/10



hopefully semuanya berjalan dgn lancar
amiiiiiiiin..........

daaaaaa....




 



Friday, September 16, 2011

Just admit our fault..

salam ari jumaat semua
alhamdulillah cikluvia masih diberi kesempatan untuk mencoret dlm diari ini
petng td cikluvia n the geng (tikah, yana n najwa) g jalan2 mkn angin kt pantai 7
celebrate tikah n yana officially ended UPSR yesterday..
tapi disebabkn lewat pergi we all tak dptlh nk merasa mandi pantai ari nie


Ari nie ramai gila org kat pantai7
ari minggu katakn
lgpun 2 jea penenang jiwa yg kitorg ada kt tumpat nie
but still oklh drpd takde lnsung kan
nk cari parking agak sukar ditambh pula struktur tanah yg tidak begitu mengizinkn so takleh laa nk park keta suka2 ati kan...
alkisahnya tetiba nmpak st spot nk park kete
terus masuk tanpa bg signal
dah cantik parking tetiba terdengr sound seorg pemuda menaiki motor
"nk parking pun bg lh signal dulu"
cik luvia, "opps sori bang"



dah mamat 2 blah mula lh cikluvia membebel
"alah org nmpak lh moto die, jauh lagi kan, slow jea kot die bwk, bukan kat sebelah pun, kecoh ar, tak nmpk ke P baik punya besar kt blkang kete n blalalablala..."
hahahaha still nk tegakkan benang yg dh basah lencun...
then duk bertenang seketika
ok fine its really my fault
i'm sorryyyy.....
fuuuh susah betui nk ngaku kesalahn diri sendiri
tapi kalau kesalhn org lain cpt lak melenting
marah n ego 2 mmg sifat manusia right
kalau takde marah n ego nnt org lain pijak kepala kita pulak kan
so its ok if kita rasa marah n ego
tapi biar bertempat and berpada2
then it will be fine


mmg bwk keta nie memerlukn kita berfikiran +ve sentiasa
kalu die tak bg signal --> ouch signal die rosak kooot
kalu die brek mengejut --> die ngah drive tetiba ada org call die kata die menang hadiah 1juta
kalu die duk cucuk2 blakang or drive mcm kereta ferari kt formula1--> die nak tercirit ar 2
kalu die slow sgt --> nie mesti budak baru pndai bwk keta
n mcm2 ragam lagilh manusia di jalanraya
sumtime masa mood baik boleh lh +ve thinking
tgh mood ko sori lah deee...
hahahaha
i'm just ordinary person
chow...


salam..

Saturday, September 10, 2011

SOALAN DAN 3 JAWAPAN HEBAT

Ada seorang pemuda yang lama sekolah di negeri Sam kembali ke tanah air. Sesampainya di rumah ia meminta kepada orang tuanya untuk mencari seorang Guru agama, siapapun yang boleh menjawab 3 pertanyaannya. Akhirnya Orang tua pemuda itu mendapatkan orang tersebut.
(pemuda: P, Guru Agama: G)


P: Anda siapa? Dan apakah boleh anda menjawab pertanyaan-pertanya an saya?
G: Saya hamba Allah ...dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan saudara. 
P: Anda yakin? sedang Profesor dan banyak orang pintar saja tidak mampu menjawab pertanyaan saya.
G: Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya
P: Saya punya 3 pertanyaan;
1. Kalau memang Tuhan itu ada, tunjukan kewujudan Tuhan kepada saya
2. Apakah yang dimaksudkan dengan takdir?
3. Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat dari api?, tentu tidak menyakitkan buat syaitan, sebab mereka memiliki unsur yang sama. 
Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Tiba-tiba Guru Agama tersebut menampar pipi si Pemuda dengan kuat. Sambil menahan kesakitan pemuda berkata “Kenapa anda marah kepada saya?

G: Saya tidak marah… Tamparan itu adalah jawapan saya kepada 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya”.
P: Saya sungguh-sungguh tidak faham.
G: Bagaimana rasanya tamparan saya?
P: Tentu saja saya merasakan sakit.
G: Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?
Pemuda itu mengangguk tanda percaya. 
G: Tunjukan pada saya wujud sakit itu!
P: Tak boleh.
G: Itulah jawapan pertanyaan pertama: kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.


G: Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya? Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima sebuah tamparan dari saya hari ini?
P: Tidak.
G: Itulah yang dinamakan Takdir.


G: Diperbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda? Pipi anda diperbuat dari apa?
P: Kulit
G: Bagaimana rasanya tamparan saya?
P: Sakit.
G: Walaupun Syaitan terbuat dari api dan Neraka terbuat dari api, jika Tuhan berkehendak maka Neraka akan menjadi tempat menyakitkan untuk syaitan.



Harta itu Milikku??



cuba lakukan beberapa perkara berikut:

x.. lihat duit tunai yg ada dlm dompet. berapa jumlh yg ada?
x..lihat buku simpanan bank. berapa jumlah yg tertera?
x..lihat rumah, kereta, tanah n harta2 lain yg dibeli. berapa nilai semasanya kini?


Ramai manusia berfikir, duit tunai itu milik kita kerana berada dlm dompet kita. Simpanan dalam bank dan pelaburan jangka panjang juga milik kita kerana jelas tertera nama kita. Begitu juga aset lain seperti rumah, tanha dan sebagainya. 

Namun sedarkah kita bahawa kita tidak pernah memiliki apa2 kerana ssemua itu milik Allah yang hanya dipinjamkn sementara dan kita hanya pentadbirnya. Buktinya semua itu tidak mampu dibawa bersama saat kita meninggalkan dunia ini apatah lagi untuk dimanfaatkan.


Apa milik kita?
Milik kita hanyalah apa2 yg kita berikan atau sedekahkan. jika semalam kita ada mendermakan RM1 kepada peminta sedekah, maka RM1 itulah duit milik kita. Jika hari ini kita ada menyumbangkan sebuah al-Quran atau sepasang telekung solat untuk sebuah masjid, maka itulah aset kita. Jika kita yg memberikan nafkah kepada ahli keluarga, maka itulah juga harta milik kita. Sesuatu harta itu hanya akan menjadi milik kita setelah kita manfaatkannya untuk kebaikan akhirat, bukan sesuatu yg disimpan di dunia.




dipetik dari majalah solusi ms72, isu no33
artikel nie betui2 menyedarkan cikluvia yg selalu alpa dlm mengejar kemewahan dunia
walhal hidup di dunia hanyalh sementara
sama2 lh kita berubah untuk kebaikan
amin....



Rindu Kawan2




salam
Ngah kelaparan yang amat
but takde selera nk mkn
my dear sis cik tie n cikyah baru jew berangkat pergi ke stesen bas ke kajang
diorg dah nk start blajo balik
cik luvia jew entah bila nk keje nie
tinggal lh cik luvia wif my mom, dad, n adik bongsu
my adik bongsu upsr taun nie next tuesday, wed n thurs
soo gud luck my dear
dr semalam asek ada kels tambahn jew...



time2 cenggini laa duk teringat zaman belajar kt u
seronok, full of memories, best sgt
but masa yg berlalu takkan dtg lagi yg tinggl hanyalh kenangn
 masin, manis, masam, pahit mcm2 ada
rindu gila kat member2 esp dak2 satu umah
suka duka yg ditempuhi bersama
manyak sgt benda yg cik luvia blajo dr korang
thanks korang2 for all the memorizes
love u all....



in memorizes...

nie lepas final of the final exam







appreciate every single time that we have 
time is so precious
fill it with colours.....
kepada yg start blajo balik, blajo rajin2, do ur best.....
daaa



Friday, September 9, 2011

New Look:)






Hi new look :)
sajer tukar angin 
hope wif new look akn rajin menghupdate blog
itu hanya cita2 sahaja hahaha 



in memorizes.......




salam hari jumaat
alhamdulillah kita still dikurniakn anugerah yg tak ternilai which is nyawa
untuk meneruskan hidup nie
so live fully
ikut perintahNya dengan taat



salam......




Thursday, September 8, 2011

First Station Coffee Shop, KB




salam guys
nie nk story mory sikit pasai satu coffee shop kat tgh2 kb
First Station Coffee Shop
tempt mkn yg selesa n bersih
food okie lah...



My fiancee suka ngat g mkn kat sini
feveret die is bubur ayam
actually first time kitorg kuar bersama wif my sis n his mother kitorg berhenti mkn kt sini laaa
time 2 cik luvia order laksa penang
but takde rase laksa penang sgt, pelik semacm jew



2nd time pergi lepak2 smbil mkn aiskrim goreng n chezzy wedges





3rd time pg mkn bubur ayam n kentg goreng
nie lepas kitorg berdua dgn jayanya menghadiri kursus kawin di pantai sri tujuh
so celebrate sbb dah dpt sijil n dah bulih kawin
gatai noooks hahaha







Aidilfitri 2011





Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua
Maaf zahir & batin
raya ke10 baru hingat nak update blog ketinggalan sungguh
raya first taun nie hanya ada budak2 yg tidak berkeluarga ag
yg sudah berkeluarga semua dkt umh mak mertua masing2
so tahun nie we all semua pagi2 dah turun umah pergi solat kat masjid
jadual raya cikluvia sama jea tiap tahun
pas solat raya, we all akan menuju ke umah  nenek seblah abah dulu then baru
g beraya umah nenek seblk mak
petang pulak ms utk rehat2 n menunggu ketibaan tetamu



nie gambo raya pertama
blue theme, cover baru pun warna biruuu..suka3 hehe

cikluvia wif ciksue


cikluvia, ciktie n ciksue


cikyah, ciksue n ciktie





 tadaaaaaa........
at my grandmother house





sekarang nie tgh tggu pihak kkm panggil utk kerja
spptutnya pas raya dijangka panggil
due to some reason kemungkinan besar lepas bulan 10 kot
prying for  the best
so mari kita cuti smpai lebam before start working
wuhuuuuuu.....