Blogger Backgrounds

Tuesday, November 30, 2010

My Cinderella Man

oh my cinderella man, where are you? Miss u sooo much.....buwek3, jgn salah paham yer, ini bukan kisah cinta daku, nie cerita korean drama yg tengah hot kt kampung daku hahaha..... This korean drama is the latest drama that i watch....br khatam tengok semalam hihi..semua ada 16 episod....daku nie kalu dah start tgk cerita korea mmg susah lah nk stop, mesti kn tengok sampai abis cepat2 sbb nnt asyik terpikir jea kalu tak abis...uisssh mcm ketagih drug lak bunyinya...oooh sgt hyperbola perumpamaan tersebut hihi....okie2 sapa yg suka tengok siler angkat hidung, hehe.....saper2 yg lom nengok meh sini sy ceta skit what this story all about k.....




Mengisahkan tentang seorang lelaki yg takdelah miskin sgt bernama Oh Deasan. Kerja jual baju dan sangat rajin. Bercita2 untuk jadi kaya dan memiliki sebuah syarikat pakaian sendiri. Then die berjumpa dengan seorang perempuan yg bernama Seo Yoojin yg baru kematian ayah dan bankrup. So Oh Deasan nie cuba membantu Seo Yoojin sbb ayah Seo Yoojin lah yg membantu Oh Deasan untuk bekerja. Seo Yoojin nie seorang pelajar jurusan designer dr paris tp tak mampu untuk menghabiskan pelajarannya. Seo Yoojin lak bercita2 nk jd designer yg berjaya, namun pelbagai cabaran harus ditempuhnya.  Masalah bermula bila Oh Deasan kena menyamar jd Lee Jonhee yg sangat kaya dan mempunyai wajah yang seiras, padahal diorg mmg kembar pun tapi dua2 tak tau sbb mereka terpisah sejak baby lagi. Soo mcm2 lah terjadi kat diorang..yg lucunyer biler fes time dyeorg jupe msing2 trkejut beruk biler tgok muke dyeorg nie same sbijik..haha..pastue..dlm citer nie gak ade kesah cinta bersegi2..hehe mcmne tue...lau nk taw korang tengoklah sendiri yer hehe...4 sure ksah prcintaan mreka nie brakhir ngn hepi ending...ahhahahaha...

komen gua mgenai citer nie best la jugak...bgi sape2 yg brminat psal design2 nie tgokla cite nie yea coz ceta nie mmg mengisahkan ttg dunia fashion n byk design2 yg menarik + unik!!! Pelakon2 nya leh tahan. si Oh Deasan aka Kwan Sang Woo  mmg hensem dan mempunyai badan yg mantap. Dalam pic kt atas die pakai spek n untuk pengetahuan korang die nie dah umur 34 dah... Si Seo yoojin yg pkai topi, ermmm comell lah, die nie dr group girl's generation...dari 5 bintang, daku bagi 4 bintang sbb jln ceta die okie tp ending die cam tak besh sangat... 

Monday, November 29, 2010

Kek Batik

Semalam bukan first time kitorg wat kek batik nie, dah bertime2 dah......saje nk mengabadikan pic our kek batik  kt my blog.... resepi kitorg cari kt internet...tapi dah diubahsuai sedikit sebab last time kitorg ikut that resepi but it comes out disaster....wuuuuh ape yg disaster 2, malas daku nk ceta... apapun semalam punya kek batik boleh tahan ler but we lack of biskut marie pulak...adoyaaaa lembik sikit laaa........ jom2 kita bersama dengan chef luvia....agak2 kalu daku masuk tv leh tak lawan chef wan tue hehehe....cukup sebulan daku cuti mmg leh jd chef terkenal dah daku nie...hahahahaha sungguh tinggi cita2 daku yer...dah2 cukup2 ler ko melalut chef luvia oiii......

bahan2:
biskut marie
milo- 1cup
air- 1cup
serbuk koko sebotol
telur- 2 biji
susu - 1 cawan
mentega - separuh buku
gula secukup rasa

cara2:
1. Cairkan mentega atas dapur
2. Gaulkan milo with telur + susu +air + serbuk koko
3. Campuran milo tadi dimasukkan ke dalam periuk yg mengandungi mentega cair tadi...dont forget to add sugar secukup rasa anda...
4. Gaul sampai adunan menjadi pekat
5. Susun biskut ke dalam tray then masukkan adunan diatas....

adik2 daku mmg suka mkn kek batik nie because its make from milo... 
biasalah budak2 kan suka mkn benda2 yg manis.......lagipun its easy to make,  
soooo apalagi yg tak pernah cuba tue siler2 lah cuba yer.....gud luck...

Paprik ayam..yum..yum

Disebabkan my mom dah tau nk masak pe untuk makan t/hari, cik yayah mencadangkan supaya kami memasak paprik ayam... tp my mom tak tau sangat cam ne nak masak paprik ayam tue...anak-anaknya apetah lagi hehehehe....dengan pantas daku mengoogle resepi paprik ayam....jumpa lah beberapa resepi, but kitorg pilih yg pling senang ler.... sejak ader internet kt umah kami, kerja memasak jadi makin senang, google jea korang nk makan ape ting.... terus keluar....cuma kadang2 tue kena pilih betui2 lah resepi maner sbb kadang2 tue resepi tak berapa betui, korang pandai2 lah alter mengikut selera dan kepakaran korang k... mcm resepi yg daku wat nie pun sudah dialter sikit daripada yg daku jumpa....my resepi is just for the beginner like me kuihkuih bukan chef yg betui pun......  okie mls nk ceta panjang2 jom kita ke dapur bersama chef luvia hehe....

bahan2:
ayam
cili kering
bwg merah n putih
halia
serai
lada hitam
daun limau purut
carot
gula n garam

Cara2:
1. Rebus ayam bersama-sama dengan serai yg diketuk dan juga lada itam untuk mengurangkan bau ayam. Rebus sehingga ayam agak2 masak
2. Blend cili kering + bwg merah + bwg putih + halia, then tumis mereka hingga nmpak garing
3. Masukkan ayam ke dalam tumisan td..
4. Masukkan daun limau purut, carot, garam n gula mengikut citarasa anda...
5. Sedia untuk dihidang


p/s: akhirnya berjaya juga daku mengambil gambo2 food that we prepared...hanya gambo tangan yg mampu daku amik hahaha.....
si yayah yg sedang cbuk mengacau ayam namun masih sempat 
bergambo untuk membuktikannya rajin memasak... 



yg nie pula tangan cik tie yg ngan gigih memotong carot...  


taadaaaaa dis is our first paprik...rasa nya okie ler, 
uish kalu daku bukak kedai makan nie leh kaya-raya daku tau kihkih.......








Friday, November 26, 2010

aura SPM

Byk betui ms lapang ak asik duk update blog jew kan kejenya... aura SPM?? daku dah tua k tak main ler SPM2 nie... nie my bro sabri yg ngah SPM tue... daku, cik tie n cik yah sikalang ngah menjadi guru tutor hencik sabri yg berjaya yerr... sungguh semangat kami mengajar beliau sbb byk betui benda yg beliau tak belajar dan tak hingat...semangat cam kitorg lak yang nk masuk exam tue hihihi.....apapun do your best eh my brooo.... start exam ari selasa minggu lepas ag (23 November 2010), ms ak tulih entri nie 3 paper dah abis aka BM, BI, n Sejarah...7 papers to gooo....go3 power rangers...die power rangers kaler hitam kalau korang mau tau hehehe gurau jew....abis SPM 15 DIS 2010...sooo sape2 yg berminat nk antooo anak mereka untuk tution ngan kami dipersilakan yer...yuran die murah jeeew + guru2 yg sangat efektif dan inovatif....sooo kami jamin anak2 anda leh berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilang....... kahkahkaaaah... tetiba ada iklan tution lak kt sini... tipuuuuuuuuu jeew k...siler lah jgn percaya....


nieee lar die hencik sabri yg ngah rajin belajo bersama guru2 tution nyer...... 

kb lagi!!

ish2 rajin tul ak g kb, bukan br semalm jea ke ak g kb??.....yer2 ak tau, tp ari nie ak g kb sbb dah janji ngan cik su nk bwk die jln2...alkisahnya cik su dah majuk sbb tinggal die semalam ...alooooo cowi3... lagi satu mau g amik hp cik tie kt kb mall sbb apek itu janji satu ari jew leh siap baiki...... sooo dengan semangat yg membara2 kitorg terus menuju ke kb mall dengn harapan hp 2 dah sehat blik... ooooh pergi2 apek itu ckp hp luu ar talak siap lg, semalam apek telipon nk bgtau tp cik tie tak perasan wooo....peeergh terkaget sikijap die situu... ok fine salah kitaorg gak kan sbb tak cll apek 2 dulu kan3... sabo3...sooo sila ambil kisah kami sbgai pengajaran kikih... disebabkn semalam kitaorg dah puas round kb mall, cam bosan lak kan kalu nk jln2 kt kb mall ag, thus dengan cepatnya kami decide mau pergi TESCO...(dr semalam cik su pujuk ak g TESCO yer..) g tesco pun bukan ada menda yg best pun.. round2 pastu mkn aiskrim n beli BIG APPLE....kihkih suka suki menghabiskan duit yer... dah takde menda nk dibuat kitorg pun terus mau pulang umah... tp cik su cam tak puas jln2 lagi ktnya..mana lar lg ak nak bwk bdk nie jln2 ek???? tiiiiiiing jom g wakaf bharu...


kt wakaf bharu ada pasar besar yg jual mknn basah dan kat atsnya ada jual pakaian....pas2 ada pasaraya kecik kt sebelah die n then kedai2 kecik...ingt nk g pasaraya kecik 2, malangnya dah tutup sbb time 2 sembhyang jumaat... kalu ari jumaat, pagi2 ada pasar pagi yg agak besar dkt pasar besar 2..tp time kitorg smpai semua peniaga ngah kemas brg nk blik umah daaa.... soo kitorg pun masuk lerr pasar besar 2, terus naik ting 2 tempt jual2 baju.... jln punya jln berkenan ngan tudung syria yg dijual makcik nie.... harga die pun muraaaah woooo...apa ag cik su n cik tie angkot sorang satu tudung... dah2 sudah2 lah 2 cik su jln2 nya... cheq dah ponat dah nie..huhuuu....vroooooooom smpai umah...... oooh ada beberapa gambo yg daku amik ari nie...siler2 lah tgk...




 ish2 awat cik naa tue serius sangat makan ais krim 2, smpai muncung2 mulut tue...uisssh wat malu kt budak2 jew kan3 hehe... cik suu, layaaaan....


ais krim nie sgt lazat dan berkrim....wah gitu yer model cik tie kiter.. 

wooooo sodaaaaap woo.... pling best for me is donutello, yg ada dark coklat kt tgh2 tue, pastue tepi2 die sgt crunchy....pergh best doooo...cpt2 g big apple skang...kihkih sajer jew bg korang santap...


wow comelnya... sape nie?sape nie? kahkah nilah die cik sue yg semangat nk g jalan2... oooh tudung baru nmapak, cantik kan?cantik kan? erg daku sgt jelous sbnrnya melihat kecomelan+kecantikkan cik su + tudung tue hihihi... muraaah dooo13 hinggit jew... cpt2 beli sementara stok masih ada..

Thursday, November 25, 2010

putrajaya

sbnrnya ak g putrajaya sebulan yg lepas, disebabkn blog nie br jea wujud so saje jea gatai2 nk abadikan my journey.... okai? soooo excited coz its like my first trip with my sis aka cik tie n cik yah... first skali kitaorg g kt dataran putrajaya, yg kat masjid tue, yg kat tepi tasik tue.....muler nk pusing2 jea skali g melantak ABC + kek... thanks to cik tie yg telah membelanja kami.... dah abes mkn dan bergambor kami bercadang nk g alamanda shopping mall....kerna terlalu syok membawa keta, kami telah sesat barat... aduh pening kepala den..nasib baik ler ak nie pandai bc signboard kikih, akhirnya berjumpalah kami dengan alamanda... nk g alamanda sbnrnya nk g jln2 jea, pas2 cik yah teringin nk nengok wayang or main bowling... kerna ceta yg ingin km tuntun start lmbat terpaksalh kami batalkn niat km n g main bowling jer....yg main bowling 2 just ak n cik yah... cik tie tak main sbb   die takut kalah hahaha.... cik yah pd mulanya mcm haper jea main, dengan tunjuk ajar sifu aka ak, die telah berjaya mendpt strike beberapa kali namun die masih gagal mengalahkan sifunya itu kuikuih.... ooo st lg aktiviti yg dilakukan disana ialah membeli hp baru untuk cik tie... itu sajer trip kami ke putrajaya...daaaaaa..




okai sebelum bertolak kita kn isi perut keta penuh2 yer... ish2 budak nie tak menyempat nak amik gambo noo...

yeay welcome 2 putrajaya...sooo happy sbb berjaya smpai dgn sendirinya... bukan peee ak nie dulu buta jln, dah ada keta nie br beljr ingt jlnn....semua nk gambo berbackgroundkn masjid yer....cet cik tudung kuning 2 mcm makcik jew sobsob...


every trip is incomplete without makan2 time.... nyumm2 best tau...

kb mall

ari nie first time ak bwk WMU 2521 g jln2 kb ngan cik ti, cik yah, n cik syah....cik su tak dpt ikut sbb die kn g kels tambhn...ciaaannya:(.. oo takde lh menakutkn sgt perjalanannya berbanding ngan jln kt punck alm 2... cuma tak suka kt jambtn sultn yahya petra jea busy sgtttt.... ooh perjlnan start kul 10.30am... destination kitaorg ialah KB mall...smpai2 jea kb mall kitaorg g cr kedai baiki h/phone...al-kisahnya, hp cik ti 2 rosak, padahal br jea beli, turun naik turun naik eskletor jumpa gak lah sebuah kedai baiki hp kt ting 2... smbil2 tue kitorg singgh2 lah jap kedai komputer sbb nk beli beg notbook untuk cik syah... lama gak ar cari sbb kebanyakkan kedai tak jual beg untuk notbook... kitaorg adalh jumpa satu beg 2, tp harga die lebih mahal dr harga beg sandang laptop, sooo kitorg pun decide nk beli beg sandang laptop 2... color merah.. harga: RM50...tak taulh murah mahal..... then kitorg g kedai buku konon2nya cik syah nk cari buku komsas untuk ting 2, malangnya takde sebab diorg guna sylibas baru tahun depan....ok fine... dah semua tujuan utama kami tercapai, kitaorg masuk parkson g cuci mata tengok bj lak.... konon cuci mata, namun cik yah tak dpt melawan nafsu dan membeli sehelai baju blaus.... amboi2 cik yah lawan tokey nampk.... dah puas cuci mata + cik ti yg sgt tidak bermaya untuk berjln, kitorg pun decide untuk g mkn... takde byk choice yg menarik pun kt kb mall....apa lagi KFC leeer... dah puas melantk, kitorg g cr shower cream n ubat gigi lak...then terus blik umah... here are some pics yg sempt kitorg amik...... layan jeaaa...

tengah jln2 terjumpa kedai yg menjual brooch yg sgt comel.....kerana kecomelannya cik tie telah membeli 4 kuntum brooch......


cik syah cover cun nmpak....cik yah terlalu lapo untuk bargambor...cik tie tgh mengunyah sireh??


cik yah jea yg beli baju, yg lain cbuk bergambar jea...


other things that we buy: beg laptop, buku tulis comel, pencuci muka.... oxy untuk ak, safi untuk cik tie n clean&clear untuk cik yah.... tengok muka sape pling berseri yea.....:)

Wednesday, November 24, 2010

menu t/hari: tomyam

ish asek mknan jea jd entry ak....saje lah 2 nk tunjuk rajin masak...kihkih, bukan 2 maksd ku, ak kn skang jd suri rumah separuh ms skang aka cuti sem, so terpaksalh merajin kn diri yg tak pandai msk nie msk dapur... so menu t/hari nie ialah tom yam ayam dibuat bersama2 my mom n cik yah... nie resepi my mom, sedap wooo:

bhn2:
ayam
cili kering 5 keping
bwg putih 5 biji
halia
lengkuas
serai 2 btg
cili burung
bwg besar
tomato
asam limau
daun limau purut
air

cara2:
1. tumbuk cili kering dan bwg putih hingga lumat then tumis hingga naik bau
2. tumbuk halia ngan lengkuas then masuk dlm periuk td.
3. masuk air n ayam dlm periuk
4. tumbuk serai then masukkn dlm periuk
5. bila ayam msk tmbh bwg besar, cili, daun limau purut dan tomato
6. perah asam limau ke dlm periuk...
7. siap untuk dihidang... nyamm2

p/s: pic tak dpt diupload sbb tak sempat nk amik gambo diorg dah melantak hahaha....

sepetang bersama model cilik

hahahaha...cantek gak adik2 ak nie yea biler jdik model cilik..alamatnyer lau dyeorg btul2 jdik model cilik ak gak yg femes..hahaha...fuhhh..abes satu rmah mnjadi lokasi photoshoot...kih3..tmbah2 lgi ak pulak tue yg jdik photographer..mmg top ahhh !!!! nie cuma kerja time boring jea yer, sy bkn photographer profesional puuun... kahkah.... just suka suki pic... just roll the pic...





bergaduh tp senyum???



soooooo sweeet...

naseb baik buah kelapa tak jth..hihih





leh ke kita jd model nie???




cantek lh akak photographer nie hahaha....




peace no war!!!


memoir daun pisang....


p/s: caner cantik tk pic gua?? model2nya??? to cik yah n cik ti jgn jelous eh, kalu nk i amik pic korang tempah awal2 yer kuihkuih...

Tuesday, November 23, 2010

my roti jala

ari nie first time wat roti jala...np tetiba sy wat roti jala ek? raya ke? kenduri ke? oooh bukan yer.. begini cetanya, ari 2 sy g raya umah nenek n tengok my aunty duk cbuk wat roti jala... n its so simple.. so ape ag, cbuk lar sy dan budk2 kecik aka my sis duk menjala kt dapur... huuu pling teror mestilh sy hahaha "koya2"... tp roti jala ku terlebih masin daaaaa.... wuuu terslh letk garam byk sgt.... but its ok kot, first time katakn... pic roti jala 2 xleh diupload kn coz struktur terlalu "canteeeek"........ ooh sp nak blaja meh sini sy ajar, senang jea kihkih:


bahan:
tepung gandum 500g
telur 2 biji
1 tin susu cair carnation (tuk thn lama xyah letak yer)
pewarna or serbuk kunyit
secubit garam
air


cara2:
1.  korang campur jea semua bhn then gaul smpai sebati.
2. blend campuran tersebut.
3. sedia untuk menjala bila adunan korang cair agak2 bende tue boley lalu ikot lubng kt sarang roti jala..
4. selamat menjala... jgn terlebih garam mcm sy dah ler kihkih.....