Blogger Backgrounds

Monday, November 29, 2010

Paprik ayam..yum..yum

Disebabkan my mom dah tau nk masak pe untuk makan t/hari, cik yayah mencadangkan supaya kami memasak paprik ayam... tp my mom tak tau sangat cam ne nak masak paprik ayam tue...anak-anaknya apetah lagi hehehehe....dengan pantas daku mengoogle resepi paprik ayam....jumpa lah beberapa resepi, but kitorg pilih yg pling senang ler.... sejak ader internet kt umah kami, kerja memasak jadi makin senang, google jea korang nk makan ape ting.... terus keluar....cuma kadang2 tue kena pilih betui2 lah resepi maner sbb kadang2 tue resepi tak berapa betui, korang pandai2 lah alter mengikut selera dan kepakaran korang k... mcm resepi yg daku wat nie pun sudah dialter sikit daripada yg daku jumpa....my resepi is just for the beginner like me kuihkuih bukan chef yg betui pun......  okie mls nk ceta panjang2 jom kita ke dapur bersama chef luvia hehe....

bahan2:
ayam
cili kering
bwg merah n putih
halia
serai
lada hitam
daun limau purut
carot
gula n garam

Cara2:
1. Rebus ayam bersama-sama dengan serai yg diketuk dan juga lada itam untuk mengurangkan bau ayam. Rebus sehingga ayam agak2 masak
2. Blend cili kering + bwg merah + bwg putih + halia, then tumis mereka hingga nmpak garing
3. Masukkan ayam ke dalam tumisan td..
4. Masukkan daun limau purut, carot, garam n gula mengikut citarasa anda...
5. Sedia untuk dihidang


p/s: akhirnya berjaya juga daku mengambil gambo2 food that we prepared...hanya gambo tangan yg mampu daku amik hahaha.....
si yayah yg sedang cbuk mengacau ayam namun masih sempat 
bergambo untuk membuktikannya rajin memasak... 



yg nie pula tangan cik tie yg ngan gigih memotong carot...  


taadaaaaa dis is our first paprik...rasa nya okie ler, 
uish kalu daku bukak kedai makan nie leh kaya-raya daku tau kihkih.......








No comments:

Post a Comment